The World's #1 Russian, Ukrainian & Eastern European Discussion & Information Forum - RUA!

This Is the Premier Discussion Forum on the Net for Information and Discussion about Russia, Ukraine, Eastern Europe and the Former Soviet Union. Discuss Culture, Politics, Travelling, Language, International Relationships and More. Chat with Travellers, Locals, Residents and Expats. Ask and Answer Questions about Travel, Culture, Relationships, Applying for Visas, Translators, Interpreters, and More. Give Advice, Read Trip Reports, Share Experiences and Make Friends.

Author Topic: Recipes: Breads-Desserts-Torts-Compotes-Blini-Pies-etc  (Read 38769 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mendeleyev

  • Member
  • *
  • Posts: 12846
  • Country: us
  • Gender: Male
  • Spouses Country: Russia
  • Status: Married
  • Trips: 20+
Re: Recipes: Breads-Desserts-Torts-Compotes-Blini-Pies-etc
« Reply #50 on: September 13, 2009, 01:03:55 PM »
Датские розовые булочки (Pink Danish Rolls -- uses beets)


Количество булочек: 10 шт. (я сделала 12 шт - делить было проще...)
Время приготовления: 1.5–2 часа
Кухонные принадлежности: комбайн 


Срстав:
1 свекла, с кулачок ребенка
25 г дрожжей
150 мл теплой воды
1,5 ст. л. оливкового масла
1 ч. л. соли
250 г муки, или чуточку больше
1 ст. л. сахара
молоко


Приготовление:
Размешайте дрожжи в теплой воде, добавьте сахар и столовую ложку муки.
Размешайте и отставьте в сторону.
Очистите свеклу, натрите на терке.
Отложите три-четыре столовых ложки натертой свеклы.
Остальная натертая свекла пойдет в салат или на какое-нибудь другое хорошее дело.
К дрожжам добавьте оливковое масло, соль, свеклу.
Добавьте муку и замесите тесто в комбайне.
Оставьте в теплом месте где-то на час.
Противень накройте бумагой для выпечки и накрутите булочек.
Оставьте минут на 20, пока разогревается духовка.
Помажьте булочки молоком.
А теперь — в духовку 200 °C минут на 20–25.

От себя добавлю: Делала первый раз, поэтому постаралась максимально придерживаться рецепта. Муки пошло 250г + на подсыпку и разделку. Может быть, можно было сделать тесто и более крутое, но я решила не рисковать.
Результат такой радостный - совершенно розовые булочки! Это так весело! А когда разрезали первую булочку пополам - внутри она совершенно не розовая… Корочка хрустящая, а мякиш нежный, чуть коричневатый. Свекла даёт только цвет, но никак не вкус.




Offline mendeleyev

  • Member
  • *
  • Posts: 12846
  • Country: us
  • Gender: Male
  • Spouses Country: Russia
  • Status: Married
  • Trips: 20+
Re: Recipes: Breads-Desserts-Torts-Compotes-Blini-Pies-etc
« Reply #51 on: September 15, 2009, 11:16:46 PM »
Творожник с вишней (Cottage cheese with cherries)


Состав:
500 г вишни
1 кг творога
125 г сливочного масла
200 г сах.песка
1 пакетик ванильного сахара
4 ст.ложки лимонного сока
4 яйца
4 ст.ложки манки
1/2 пакетика разрыхлителя
1 пакетик сухого ванильного пудинга
1 ст.ложка сахарной пудры


Приготовление:
1. Вишни вымыть и удалить косточки. Творог протереть через сито. Нагреть духовку до 175 гр.

2. Теплое сливочное масло взбить со 100 г сахарного песка. Добавить ванильный сахар и лимонный сок. Все хорошо перемешать. Яичные желтки отделить от белков и постепенно добавить к маслу. Манку смешать с разрыхлителем и пудингом, соеденить со взбитой массой.

3. Белки хорошо взбить с оставшимся сахаром. В тесто осторожно добавить вишни, творог и яичные белки. Массу выложить в форму диаметром 26 см, разровнять и выпекать 70 минут. Готовый творожник достать из духовки и оставить в форме еще на 30 мин. Затем переложить на блюдо и дать остыть. Посыпать сахарной пудрой.


Мои комментарии:
Делала полпорции. Вишню брала мороженую, творог не протирала. Понравилось очень, съели за один присест. С пудрой немножко переборщила, можно вообще не посыпать, и так сладко.




Offline mendeleyev

  • Member
  • *
  • Posts: 12846
  • Country: us
  • Gender: Male
  • Spouses Country: Russia
  • Status: Married
  • Trips: 20+
Re: Recipes: Breads-Desserts-Torts-Compotes-Blini-Pies-etc
« Reply #52 on: September 16, 2009, 07:03:01 AM »
Морковно-творожная запеканка (Cottage cheese and carrots Baked)


Состав:
Творог 300г, морковь 500г, сахар 25 г, яйца 3 шт.,манка 75 г, сметана 25 г


Приготовление:
Морковь отварить, потереть на терке (можно брать и сырую морковь). Смешать с творогом, сахаром, манкой и желтками. Белки взбить, добавить к творожной массе. Выложить в форму, смазанную маслом и посыпанную сухарями. Разровнять. Поверхность смазать яйцом, взбитым со сметаной.

Получилось очень вкусно, морковь я брала отваренную, в следующий раз попробую сырую. Кто любит послаще, можно больше сахара добавить. Я брала 2 ст.л.





English
Cottage cheese 300г, carrots 500г, sugar 25 г, eggs 3 pieces, манка 75 г, sour cream 25 г
(Measurements in grams)


Bring grated carrots to boil, and while boiling carrots mix the cottage cheese, sugar, манкой and yolks. Stire up the other ingredients and add the cottage cheese. Prepare an oiled pan and spead the mixture eavenly. Mix in boiled carrots. Serve with sour cream.



Online 2tallbill

  • Member
  • *
  • Posts: 16559
  • Country: us
  • Gender: Male
  • Spouses Country: Russia
  • Status: Married
  • Trips: 10-20
пончики - Ponchiki (Donuts)
« Reply #53 on: September 19, 2009, 07:28:21 PM »
Ponchiki (Donuts/Doughnuts) Holes not necessary!


Ingredients
500 gms Cottage Cheese
5 Medium Eggs
110 gms Sugar
1/2 Teaspoon Bicarbonate of Soda (Baking Soda)
A Squeeze of Lemon Juice
450 gms Flour
Oil for deep frying
A pinch of salt

Preparation
1. Mix the cottage cheese, eggs, sugar and salt.
2. Mix the baking soda and flour into the mix, the mixture
should be soft and spoonable, but not sticky. If it's too sticky
add a little more flour.3. Squeeze a little lemon juice into the mixture
and stir it in, this will activate the bicarbonate of soda to form bubbles
to lighten the mixture.
4. Put a pan of oil on to heat to 180 degrees celsius.
5. Take small teaspoonfuls of the mixture and drop into the hot oil, you
can make them round by passing them between two teaspoons.
6. Fry until golden brown.
7. This is enough to make 60 or more balls.





пончики (Donuts)

1 стакан молока
1 пакетик сухих дрожжей
1 ст.ложка сахара
50-100 г. сливочного масла
4 желтка
соль по вкусу
молотая корица или ароматизаторы теста по вкусу
0,5 стакана густого варенья или джема
500 г.муки
2 ст.ложки ликера или рома (можно водки)
сахар и корица для посыпки готовых пончиков
жир для жаренья
1 ст. ложка водки для фритюра.


В теплом молоке развести жрожжи, добавить 2 стакана муки и вымешать опару. Оставить ее на пол-часа в теплом месте, чтобы хорошо поднялась.

Затем выбить опару деревянной веселкой, всыпать по вкусу соль (1-2 щепотки), добавить размягченное сливочное масло или маргарин и растертые с 1 ст.ложкой сахара желтки яиц.

Всыпать остальную муку, оставив немного немного для подсыпки на разделочную доску. Добавить по вкусу молотую корицу или др. ароматизаторы теста (кардамон, цедру лимона), влить ликер или ром.

Тесто тщательно выбить веселкой или руками и поставить на полчаса для брожения в теплое место. Получившееся тесто должно иметь рыхлую структуру, чтобы его при разделке едва можно было бы раскатать скалкой на вспыленной мукой разделочной доске.
Далее разделить на 25 шариков, каждую часть прижать, положить внутрь джем, залепить, отложить и дать немного подняться. И еще один совет: стараться не давать подошедшим пончикам слишком подняться, т.к. тесто потеряет свою силу и при жаренье пончики окажутся с закалом.

Жарить в масле на легком огне, под крышкой, поворачивая пончики шумовкой. Выкладывать на сито, застеленное белой бумагой (для стекания лишнего жира), обсыпать сахарной пудрой и подавать на стол!

Приятного Вам аппетита!

http://kuking.net/4_2666.htm
FSUW are not for entry level daters. FSUW don't do vague FSUW like a man of action so be a man of action  If you find a promising girl, get your butt on a plane. There are a hundred ways to be successful and a thousand ways to f#ck it up
Kiss the girl, don't ask her first.
Get an apartment not a hotel. DON'T recycle girls

Offline mirror

  • Member
  • *
  • Posts: 3673
  • Gender: Female
Re: Recipes: Breads-Desserts-Torts-Compotes-Blini-Pies-etc
« Reply #54 on: September 21, 2009, 08:09:26 AM »
С пудрой немножко переборщила, можно вообще не посыпать, и так сладко.

Смотрится вкусно.  :popcorn:

Offline mendeleyev

  • Member
  • *
  • Posts: 12846
  • Country: us
  • Gender: Male
  • Spouses Country: Russia
  • Status: Married
  • Trips: 20+
Re: Recipes: Breads-Desserts-Torts-Compotes-Blini-Pies-etc
« Reply #55 on: September 21, 2009, 11:41:05 PM »
очень!   




Offline mendeleyev

  • Member
  • *
  • Posts: 12846
  • Country: us
  • Gender: Male
  • Spouses Country: Russia
  • Status: Married
  • Trips: 20+
Re: Recipes: Breads-Desserts-Torts-Compotes-Blini-Pies-etc
« Reply #56 on: May 13, 2011, 08:53:30 AM »
From RUA member Tamara:
(http://www.primelanguageservices.com)

КЛЮКВЕННЫЙ МУСС (CRANBERRY MOUSSE)





This cranberry mousse if one of my fondest memories from early childhood when I tasted it at our dacha/country house for the first time.

You will need:
- One and a half cups fresh cranberries
- Two and a half cups plus 1/3 cup of water
- 1/4 cup uncooked cream of wheat (not instant)
- 1/2 cup sugar
- lingonberry preserve for topping
- whipped cream for topping

Step 1:
Place the cranberries in a medium-size saucepan, add the 1/3/ cup of water, and bring to a boil. Reduce heat to low and simmer until cranberries pop open, 8-10 minutes.

Step 2:
Remove from the heat, let cool, then mash the cranberries thoroughly. Pass them through a fine sieve into a clean saucepan. Add the 2 and a half cups water and bring to a boil.

Step 3:
Reduce heat to low and gradually add cream of wheat and sugar, stirring constantly. Simmer stirring until the sugar is completely dissolved and mixture has thickened, 10-15 minutes. Remove from heat and let it cool.

Step 4:
Put the mixture in a large bowl and beat with an electric mixer set on the highest speed until the mousse doubles in size, 7-10 minutes. Transfer to individual serving bowls and refrigerate until chilled. Serve with lingonberry preserve and whipped cream.


Offline mendeleyev

  • Member
  • *
  • Posts: 12846
  • Country: us
  • Gender: Male
  • Spouses Country: Russia
  • Status: Married
  • Trips: 20+
Re: Recipes: Breads-Desserts-Torts-Compotes-Blini-Pies-etc
« Reply #57 on: April 19, 2012, 09:05:35 AM »
Crumbly apricot cake (Рассыпчатый абрикосовый торт)





Ingredients:
1 kg ripe apricots
300 g of flour plus 1 tbsp. l.
150 g of sugar
150 grams of butter plus a little more for greasing
4 eggs
2 tsp Vanilla Sugar
150 ml of milk
100 ml cream 33% fat
salt

Servings: 6-8
Preparation: 1 hour 20 minutes.
Preparation of 35-40 min.

Method of preparation:

A. Remove the seeds from the apricots. Chop the cold butter.

Two. Mix 3/4 flour, butter, 1/3 of sugar and half the vanilla. Chop the mixture with a knife so that it turned into crumbs. Add 1 egg. 2 tbsp. l. ice water and a pinch of salt.

Three. Quickly knead the dough, but do not overdo it - do not fold too long, just until smooth. Roll the dough ball. Wrap in foil and place in refrigerator for 1 hour

4. Meanwhile, in blender break the remaining eggs, pour the milk, Stir in remaining sugar, cream, remaining 1 tbsp. l. flour and vanilla sugar. Whisk until smooth.

Quickly roll out the dough 5 and place it in a baking pan greased with butter as well. got to the bottom with high bumpers. Pinhole of the dough with a fork, put it on the apricot mixture and pour in a blender.

6. Sprinkle a little sugar on top and place in preheated 180 ° oven for 35-40 minutes. Serve chilled or slightly cooled down.

When baked apricots are usually given acidity. If you want to remove it or reduce roast apricots with 100 g of honey in nonstick skillet and flip on the screen before you spread on the dough. If desired, apricots can be replaced by other ripe fruits: cherries, plums, peaches, pears.


Рассыпчатый абрикосовый торт

Ингредиенты:
1 кг спелых абрикосов
300 г муки плюс 1 ст. л.
150 г сахара
150 г сливочного масла плюс еще немного для смазывания
4 яйца
2 ч.л. ванильного сахара
150 мл молока
100 мл сливок жирностью 33%
соль

Порций: 6-8
Подготовка: 1 ч. 20 мин.
Приготовление 35-40 мин.

Способ приготовления:

1. Выньте косточки из абрикосов. Мелко нарежьте холодное сливочное масло.

2. Смешайте 3/4 муки, сливочное масло, 1/3 обычного сахара и половину ванильного. Порубите смесь ножом так, чтобы она превратилась в крошки. Добавьте 1 яйцо. 2 ст. л. ледяной воды и щепотку соли.

3. Быстро замесите тесто, но не перестарайтесь - не вымешивайте слишком долго, просто до однородности. Скатайте из теста шар. заверните в пленку и положите в холодильник на 1 ч.

4. Тем временем в блендер разбейте оставшиеся яйца, влейте молоко, всыпьте оставшийся сахар, сливки, оставшуюся 1 ст. л. муки и ванильный сахар. Взбейте до однородности.

5 Быстро раскатайте тесто и выложите его в форму для пирога, смазанную сливочным маслом, так. чтобы получилось дно с высокими бортиками. Наколите тесто вилкой, выложите на него абрикосы и залейте смесью из блендера.

6. Сверху чуть присыпьте сахаром и поставьте в разогретую до 180 °С духовку на 35-40 мин. Подавайте остывшим или слегка охлажденным.

При запекании абрикосы обычно дают кислинку. Если хотите ее убрать или уменьшить, поджарьте абрикосы со 100 г меда на антипригарной сковороде и откиньте на сито, прежде чем выкладывать на тесто. При желании абрикосы можно заменить другими спелыми фруктами: вишней, сливами, персиками, грушами.             
             

Offline mendeleyev

  • Member
  • *
  • Posts: 12846
  • Country: us
  • Gender: Male
  • Spouses Country: Russia
  • Status: Married
  • Trips: 20+
Re: Recipes: Breads-Desserts-Torts-Compotes-Blini-Pies-etc
« Reply #58 on: May 02, 2012, 11:38:16 AM »
Here is a really nice cheesy bread recipe from RUA's own MissAmenotiphat

Bread with cheese and herbs

This bread is very easy to bake and every time kids say I made not enough

Ingredients

    150g self-raising flour

    1 tsp baking powder

    100g Red Leicester or Mature Cheddar cheese, grated (I prefer with cheddar)

    2 tbsp chopped fresh parsley or coriander (I just use what I have at time of cooking, if I have chives I always add them as well)

    100ml Natural or Greek-style yoghurt

    2 tbsp milk

    2 eggs
   
    pinch of salt

Mix together flour, cheese, baking powder, salt and herbs.
In a separate bowl beat eggs, yoghurt and milk till well combined.
Add both mixtures together and mix well to combine the dough.
Knead the dough lightly.
Form a loaf shape (I like to do braided shape or split into 4 large buns).
Lightly score the top of loaf several times with a knife.
Place on baking tray (I prefer slightly floured surface instead of greased baking sheet)
Bake for 12-15 minutes.

Can be added glaze. I use slightly beaten egg with 1 tsp of water and glaze one time before baking; when bread almost baked I glaze second time but this time I add to left glaze a bit of chopped herbs (parsley or coriander) and return back to oven for 2-3 minutes. Of course you can try to use other herbs or seeds you have under hand as to your own taste and preferences.

Offline mendeleyev

  • Member
  • *
  • Posts: 12846
  • Country: us
  • Gender: Male
  • Spouses Country: Russia
  • Status: Married
  • Trips: 20+
Re: Recipes: Breads-Desserts-Torts-Compotes-Blini-Pies-etc
« Reply #59 on: June 21, 2012, 06:32:12 AM »
Blini cake with eggs, tomato and cheese



Dough for pancakes cake:
Eggs - 3 pc.
Milk - 300 ml.
Flour - 150 g.
Garnish with your favourite greens.

For the filling pancake cake:
Tomatoes - 5-6.
Cheese - 200 g.
Garlic as desired

Preparation:
First, prepare the batter for pancakes. To do this, mix eggs, milk and flour, add salt and sugar to taste and finely chopped greens. From the resulting dough bake 6 thin pancakes. Pancakes should be thin, like crepes.

Next lay out the layers of sliced ​​tomato slices, sprinkling each layer with grated cheese (optional, you can add garlic to taste). Bake in preheated oven for 15-20 minutes. Pancake cake is ready!


Ингредиенты:

Для теста на блинный пирог:
Яйца – 3 шт.
Молоко – 300 мл.
Мука – 150 гр.
Зелень – 1-2 пучка.

Для начинки блинного пирога:
Помидоры – 5-6 шт.
Сыр – 200 гр.
Чеснок по желанию

Приготовление:

Сначала подготовим тесто для блинов. Для этого смешаем яйца, молоко и муку, добавим соль и сахар по вкусу, а также мелко порезанную зелень. Из получившегося теста испечем 5-6 тонких блинов.
На застеленный бумагой противень выложим слоями блины и нарезанные кружочками помидоры, посыпая каждый слой тертым сыром (по желанию можно добавить чеснок по вкусу). Запекаем в разогретой духовке 15-20 мин. Блинный пирог готов!

Offline mendeleyev

  • Member
  • *
  • Posts: 12846
  • Country: us
  • Gender: Male
  • Spouses Country: Russia
  • Status: Married
  • Trips: 20+
Re: Recipes: Breads-Desserts-Torts-Compotes-Blini-Pies-etc
« Reply #60 on: October 10, 2012, 02:26:08 AM »
Awh, heck no. I'm not letting these guys at шоколадница (Chocolate girl) get away with this!





Just because I've been successfully losing some kilograms recently doesn't mean that they can send these kinds of ads by email to derail my weight loss plans. No way! In fact, I'm going to march to the nearest location and order one of each of these berry and cream cheese blini (crepe pancakes) just to show that I have the willpower to eat only two plates...and no more!

Now take that you evil diet busting temptation enablers!

Offline Larry

  • Member
  • *
  • Posts: 5853
  • Country: us
  • Gender: Male
  • Status: Just Looking
  • Trips: 5-10
Re: Recipes: Breads-Desserts-Torts-Compotes-Blini-Pies-etc
« Reply #61 on: October 10, 2012, 09:05:17 AM »
Beautiful photos.  It's a good thing I can't get blini here, unless I make them myself, and they don't look nearly that appetizing.

Bon appetit!

Offline KachenkaPro

  • Member
  • Posts: 26
  • Gender: Female
Re: Russian/Ukrainian breads and cakes
« Reply #62 on: June 06, 2020, 04:08:26 PM »
RUSSIAN BLACK BREAD - черный хлеб
Да, это вкусно, и для тостов и для бутербродов, и сухарики для салатов из этого хлеба отличные. Рецепт - супер.

Offline Manny

  • Moderator
  • Member
  • *
  • Posts: 19719
  • Country: gb
  • Gender: Male
  • Spouses Country: Russia
  • Status: Married
  • Trips: 20+
Re: Russian/Ukrainian breads and cakes
« Reply #63 on: June 06, 2020, 04:19:25 PM »
RUSSIAN BLACK BREAD - черный хлеб
Да, это вкусно, и для тостов и для бутербродов, и сухарики для салатов из этого хлеба отличные. Рецепт - супер.

In England, we get black bread from the Polish shop. It’s quite authentic and nice when lightly grilled and served with shashlik.
Read a trip report from North Korea >>here<< - Read a trip report from South Korea, China and Hong Kong >>here<<

Look what the American media makes some people believe:
Putin often threatens to strike US with nuclear weapons.

Offline KachenkaPro

  • Member
  • Posts: 26
  • Gender: Female
Re: Russian/Ukrainian breads and cakes
« Reply #64 on: June 13, 2020, 06:08:19 AM »
RUSSIAN BLACK BREAD - черный хлеб
Да, это вкусно, и для тостов и для бутербродов, и сухарики для салатов из этого хлеба отличные. Рецепт - супер.

In England, we get black bread from the Polish shop. It’s quite authentic and nice when lightly grilled and served with shashlik.
Из него и тосты отличные, и он отлично ладит с сырами, можно намазать его паштетом, или рыбной пастой  :thumbsup: Много вариаций вкусно поесть  :)

Offline Manny

  • Moderator
  • Member
  • *
  • Posts: 19719
  • Country: gb
  • Gender: Male
  • Spouses Country: Russia
  • Status: Married
  • Trips: 20+
Re: Russian/Ukrainian breads and cakes
« Reply #65 on: June 13, 2020, 12:54:01 PM »
The toasts are excellent from it, and it gets along well with cheeses, you can spread it with paste, or fish paste  :thumbsup: There are many variations to eat :)

I do toast black bread on the barbecue to accompany shashlik.  :nod:

Я делаю тосты черного хлеба на барбекю, чтобы сопровождать шашлык.  :nod:
Read a trip report from North Korea >>here<< - Read a trip report from South Korea, China and Hong Kong >>here<<

Look what the American media makes some people believe:
Putin often threatens to strike US with nuclear weapons.